Årsberetning - New prosjekt 2

Gå til innhold

Hovedmeny:

Årsberetning

Diverse


Årsmelding 2015
 
Styre                                      Styremedlemmer                             Funksjonstid
Leder                                      Jan Olav Eriksen                               2014 – 2016
Nestleder                                Erling Halvorsen                                2014 – 2016
Sekretær                                 Kari Krogsbøl Kristoffersen               2015 – 2017
Kasserer                                 Inger Johanne Dahl                            2014 – 2016
Styremedlem                          Olav Bjørnflaten                                  2014 – 2016
Styremedlem                          Kåre Christoffersen                            2015 – 2017
Styremedlem                          Dyveke von Hanno Bast                     2015 – 2017
 
Varamedlem                           Karsten Haaberg                                2014 – 2016
Varamedlem                           Olav Erik Withbro                               2014 – 2016
Varamedlem                           Jonny Engmark                                   2015 – 2017
Varamedlem                           Jahn H. Schipsted                               2015 – 2017
 
Revisjon
Revisor                                   Jan Strøm Blakstad                             2015 – 2017
Varamedlem                           Ole Martin Martinsen                           2015 – 2017
 
Valgkomite
Ble oppnevnt på styremøte den 19.01.2016
 
Styrets arbeid          
Vi har opprettholdt tradisjonen med at varamedlemmene innkalles og deltar på styremøtene. Selv om dette blir et relativt stort forum, fungerer det bra, og gir større bredde i diskusjonene.
 
Styret har i det alt vesentlige fordelt arbeidsoppgavene slik:
  • Kontaktmann for guidetjenesten: Kåre Christoffersen
  • Ansvar for bemanning av museene: Dyveke von Hanno Bast
  • Webansvarlig: Karsten Haaberg.
  • Ansvar for flagglister og flagging: Jonny Engmark
  • Værfts-Magazinet: redaksjonssekretær Jahn H. Schipsted
  • Økonomi: Inger Johanne Dahl
  • Kikkut: Erling Halvorsen
  • Dokumenter og fotoarkiv: Per Inge Olsen
  • Flagging: Jonny Engmark
  • Sommerarrangementer i Kommandantboligen: Kari Krogsbøl Kristoffersen og Dyveke von Hanno Bast
 
Det har i 2015 vært avholdt 11 styremøter, og blitt behandlet 94 saker.
 
Økonomi
Foreningen har for tiden god økonomi. Dette skyldes inntektene ved flagging og guiding ved verftet. Inntektene ved parkering i forbindelse med Stavernsfestivalen har vi dessverre mistet i og med at festivalen er flyttet ut av Skråvika. Det blir arrangert utflukter for ”Flaggere” hvert år. I år gikk turen til NRK. Det er innkjøpt en del datautstyr da det gamle trengte fornyelse. Rentene for innestående aktiva ble i år kr 3702.-
 
Kikut
Året 2015 har vært året med vurdering om en skulle fortsette med prosjektet eller avslutte det. Dette grunnet liten eller ingen respons på søknader om tilskudd fra både offentlige og private institusjoner.  Imidlertid så har prosjektet kr 50000 til rådighet fra Fylkeskommunen, men dette rekker ikke langt for å få iverksatt det prosjektet som gruppen ønsker. Disse midlene har blitt stilt til rådighet også i 2016, noe vi er svært fornøyde med. Det har blitt gjennomført inspeksjon av Kikut høsten 2015 med tanke på istandsetting av grunnmur. Dette arbeidet er vurdert til en kostnadsramme på 200-250 tusen. Arbeidet med istandsetting av muren er påkrevet for at ikke deler av bygget skal falle fra hverandre. Det har også på ny vært kontakt med Forsvarsbygg med tanke på hva som kan tillates av restaureringsarbeider i forhold til Riksantikvarens bestemmelser, samt vurdering av signalmast og trappeadkomst. I tillegg til dette har Arne Naper blitt engasjert med å lage en modell av Kikut som vil bli plassert ved siden av Citadellmodellen i Galeiskur 16, for dermed å gi en helhet av forsvarsverket som Kikut var en del av.  Fra saksbehandler hos Forsvarsbygg er det mottatt tilbakemelding om at prosjektet er interessant i vernesammenheng.
 
Dokumenter og fotoarkiv
I løpet av 2015 har det jevnlig blitt registrert nye bilder i databasen. Dette er til dels bilder av nyere dato som er tatt for å dokumentere endringer og begivenheter som skjer på verftet i dag, men også en del gamle bilder som vi har mottatt fra medlemmer i foreningen.  I 2015 har det blitt registrert 80 nye bilder i arkivet.
Vi har også mottatt skriftlig materiale som bøker og dokumenter fra privatpersoner som mener FVV er den rette instans til å ta vare på dette. I 2015 har vi fått over 50 nye boktitler, hovedsakelig innenfor forsvarshistorie. Vi har også selv anskaffet litteratur som gir viktig informasjon om Verftets historie
 I dokumentarkivet har vi nå registrert over 1000 enheter. Det omfatter bl.a. dokumenter, bøker, reglementer, tidsskrifter m.m. Arkivet er en viktig kilde for artikler i
Værfts-Magazinet. Som tidligere har det kommet en del henvendelser til foreningen med spørsmål knyttet til Verftets historie. Alle disse har blitt besvart. Noen har vi hjulpet med opplysninger, mens vi i andre tilfeller ikke har kunnet bidra. Dette skyldes at vi som forening ikke sitter på komplette arkiver.
For øvrig har arkivet holdt åpent hver mandag mellom kl. 10-14 og flere av våre medlemmer har tatt turen innom for en kopp kaffe og en prat.
 
Museumsbesøk og guiding
Guidetjenesten har blitt ledet av styret i Fredriksvern Verfts Venner og Kåre Christoffersen har fått oppdraget på vegne av styret å koordinere omvisningene.
FVV har hatt 35 guideoppdrag i 2015. Gruppene har vært fra 5 pers – 225 pers. Vi hadde også gleden av å informere 3000 «jenter på kyststien» som vandret gjennom Verftet!
I tillegg har Stavern og Larvik Event hatt flere turer inne på Verftet, som også har gitt inntekter for oss.
Vi har hatt to julikvelder med konsert og omvisning i Kommandantboligen. Der har de tidligere kommandantene Arne Hill-Jensen og Per Inge Olsen orientert, Morten Bergan sammen med en sopran har underholdt.
Museene har vært åpne i påsken, i sommermånedene og under Høstutstillingen. Besøket er godt. Særlig høstutstillingshelgene trakk mange interesserte besøkende. Vi valgte å holde åpent fra 1200 til 1600. En vakt er til stede i hvert museum, men Kommander­sersjantrommet har ikke fast vakt. Utstillingene har vært åpne utenom de ordinære tidene for spesielle gjester til verftet. Det vekker stor begeistring når de får en omvisning i samlingene som suppleres med Napers instruktive modeller.
Det har i 2015 vært noen skoleklasser fra grunnskolen på omvisninger, noe som vi med glede ønsker velkommen. Der bør jobbes videre med omvisninger for videregående elever også. Vi har ikke nøyaktig antall på elever som har vært innom museene. Det ser ut til at det totale antall besøkende med guidet omvisning er tett opp mot 5000 besøkende i 2015. En stor og gledelig utvikling.
I mars 2015 holdt vi et kurs for museumsvakter og guider. Vi orienterte om nye digitale presentasjonsmåter og viste nye temaer og gjenstander, for eksempel portrettene av Verftets kommandanter. Vi har nå registrert adresser til 35 guider. Det er litt for få som tar på seg vaktoppdrag. Dette må bedre seg, for museene er et viktig bidrag til å oppleve og forstå lokalmiljøets og selve Verftets historie og egenart. For å bedre bemanningssituasjonen vurderer Styret derfor å arrangere et kort guidekurs for oppdatering av kunnskaper i forkant av 2016-sesongen.
 
Flagging
Dugnadsgjengen som heiser og firer Verftsflagget består av 49 medlemmer. Ingen nye flaggere er kommet til i 2015. Antall flaggere burde helst vært noe flere, slik at det har blitt en flagging annen hver måned. Det er nå skiftet topp på flaggstangen. Nye trinser i toppen gjør at flagget er lettere å heise og fire. Vi antar at det nå skal være lettere å få ned flagget dersom noen mister snoren.
SMS-varsling sendes ut til flaggeren kl. 1900 kvelden før flagging skal finne sted. Denne ordningen fungerer godt og har medført færre dager hvor flagget ikke heises til rett tidspunkt.
Flagget på verftsvollen forteller at det er aktivitet på Verftet, samtidig som det er en særdeles viktig inntektskilde for foreningen. Flagget har vaiet over vollene i mer enn 260 år. Det er stadig positive tilbakemeldinger om hvor viktig mange synes det er å kunne se flagget hver dag. Likeledes uttrykker mange flaggere at det er høytid over å kunne heise splittflagget. Har du lyst til å være med å dele dette med oss, ta kontakt med flaggansvarlig Jonny Engmark, og bli med på listen over glade flaggere.
 
Værfts-Magazinet
 FVV’s tidsskrift Værfts-Magazinet har hatt 3 utgivelser i 2015.  Fokus har vært på aktuelle begivenheter knyttet til aktiviteten på Verftet, samt historiske tilbakeblikk på tidligere tiders hendelser på Verftet. Vi har også hatt noen «portrettintervjuer» av tidligere kjente personer som har tjenestegjort innenfor vollene.  I 2015 har vi også fått mange positive tilbakemeldinger på vårt tidsskrift, og Østlandsposten har sågar tildelt oss «Rose» for vårt arbeid.  Redaksjonskomiteen vil takke alle bidragsytere og oppfordrer alle medlemmer til å sende inn stoff og/eller bilder som de mener kan brukes i Værfts-Magazinet. 
Medlemsmassen
Ved slutten av året ble det registrert 330 medlemmer. Ikke alle har betalt og vi oppfordrer våre medlemmer å si ifra om flytting eller at de ikke vil være medlemmer lenger. Endringer kan meldes pr e-post til fvvstavern@hotmail.com. Nye e-post adresser eller endring av den gamle mottas også med takk. Nye medlemmer er hjertelig velkommen.
 
Foreningens nettside
Nettsiden, www.fvv.stavern.no, har vært i kontinuerlig drift i 2015, med unntak av en kortere periode på sommeren pga. tekniske problemer. Siden har følgende innhold, som oppdateres jevnlig; 
Flagglister for to måneder av gangen - historiske flagglister blir slettet. Liste over museumsvakter, referat fra styremøter, protokoll fra årsberetninger og årsmeldinger.  
På siden «Hva skjer» publiseres aktuelle saker som foreningen er involvert i gjennom året, samt andre ting som kan være av interesse for medlemmene. 
Videre finner en info om foreningen, vedtekter og styrets sammensetning. Det er også en side hvor en elektronisk kan melde seg inn som medlem. Sider som gir informasjon om Galeimuseet, Luftforsvarsmuseet, Kommandersersjantrommet, Historie, Omvisninger, Medlemsblad, Nasjonale festningsverk, Fredriksvern verft i dag og Naboforeninger er også å finne på denne adressen. 
Det ønskes fortsatt innspill/saker til denne siden, slik at det ikke går for lang tid mellom hver gang det presenteres nytt stoff. 
Statistikk for siden viser at det i løpet av 2015 var 1440 unike besøkende. 
 
 
Omvisning og minikonsert i Kommandantboligen sommeren 2015
Under heading «Perlen på Fredriksvern verft» har FVV i regi av Dyveke von Hanno Bast og Kari Krogsbøl Kristoffersen i 2015 gjennomført to arrangementer henholdsvis 7. og 21. juli med musikkinnslag fra tiden da Kommandantboligen ennå var ung. Musikkinnslagene var ved Morten Bjørgan og sopranene Margrethe Fredheim og Caroline Wettergren.
Det har vært historisk omvisning ved oberst Arne Hill Jensen den 7. juli og oberst Per Inge Olsen den 21.juli. Begge arrangementene ble godt besøk.
 
Julekaffe i Kommandantboligen
29.11.2015 ble det arrangert julekaffe i Kommandantboligen for flaggere m/følge. Det var underholdning v/Morten Bjørgan og sopran Marianne Folkestad Jahren. Arrangementet var veldig godt besøkt og falt i god smak hos de fremmøtte og ble en fin start på adventstiden.
 
 
Årets tur
Årets tur for flaggerne og guider ble i år lagt til NRK. 28 mai dro vi avgårde med ca. 40 deltagere. Stemningen var god og forventningene store. Etter en god lunsj før oppstigningen til Lierbakkene kjørte vi så inn til det mektige «Statsmonopolet» NRK. Vi ble alle guidet rundt av dyktige guider og det hele ble toppet med innsyn i Dagsrevy studio. I det hele en svært lærerik og innholdsrik formiddag fikk vi. Båten hjem fra Strømstad er også blitt en tradisjon. Og den ble like vellykket som tidligere år.    
 
2015
Vi har tilbakelagt nok et år i Fredriksvern Verfts Venners ånd. 2015 ble året da vi markerte feiringen av at det var 70 år siden Norge igjen ble et fritt land. I den anledning ble det den 8. mai arrangert en tilstelning med foredrag av Per Nyhus. Etter foredraget var det kransenedleggelse ved Oblt.(p) Jan Strøm-Blakstad ved minnesmerke over falne på Fredriksvern verft med påfølgende ett minutt stillhet.
2015 ble også et år hvor vi i samarbeid med Kammerkonserten i Stavern kunne ønske de fremmøtte velkommen til konsert i Kommandantboligen. Etter konserten, som ble ledet av Arve Tellefsen, ble det gitt en omvisning på Verftet for de interesserte, og de var det mange av.
 
NRKs sommerbåt ble også behørig mottatt av oss med fane og flagg. Ordfører i Larvik, Rune Høiseth, var begeistret for vårt bidrag, og det var forhåpentligvis også NRK.
 
Ellers har året vært på det jevne med 3 nummer av Værfts-Magazinet med forhåpentligvis noe for enhver smak hva innhold gjelder. Besøk i våre museer og guidede turer har vel aldri vært større. Tidligere befalsskolekull har jubilert som aldri før. At de kommer tilbake til arnestedet setter vi umåtelig stor pris på. Interessen for hva vi har å vise frem og fortelle er fremdeles stor synes vi.
 
 
Styret takker igjen våre medlemmer som gir av sin fritid og som står på for formidling av Verftets historie. Uten frivilligheten og dugnadsånden ville mye av vår aktivitet vanskelig kunne gjennomføres.

===================================================================


Årsmelding 2014


Styremedlemmer                                           Funksjonstid

Leder                Jan Olav Eriksen                     2014 – 2016
Nestleder         Erling Halvorsen                     2014 – 2016
Sekretær           Kari Krogsbøl Kristoffersen    2013 – 2015
Kasserer           Inger Johanne Dahl                2014 – 2016
Styremedlem    Olav Bjørnflaten                     2014 – 2016
Styremedlem    Kåre Christoffersen                2013 – 2015
Styremedlem    Dyveke von Hanno Bast         2013 – 2015
  

Varamedlem     Karsten Haaberg                     2014 – 2016
Varamedlem     Olav Erik Withbro                   2014 – 2016
Varamedlem     Jonny Engmark                        2013 – 2015
Varamedlem     Jahn H. Schipsted                    2013 – 2015

Revisjon
Revisor             Tore Fjeldsgård                       2013 - 2015
Varamedlem     Jan Strøm Blakstad                 2013 – 2015

Valgkomite
Medlem             Peter Nissen                          2013 - 2015
Medlem             Jan Strøm Blakstad                2013 – 2015
Medlem             Jarle Skogheim                       2012 – 2014


Styrets arbeid
Vi har opprettholdt tradisjonen med at varamedlemmene innkalles og deltar på styremøtene. Selv om dette blir et relativt stort forum, fungerer det bra, og gir større bredde i diskusjonene.

På det styremøtet den 9. april 2013 ble styrets oppgaver fordelt slik:
Kontaktmann for guidetjenesten: Kåre Christoffersen
Ansvar for bemanning av museene: Dyveke von Hanno Bast
Parkering under Stavernsfestivalen: Olav Bjørnflaten, Erling Halvorsen og Jonny Engmark
Webansvarlig: Karsten Haaberg.
Ansvar for flagglister og flagging: Jonny Engmark
Denne fordeling av oppgaver har vært prolongert i 2014.

Det har i 2014 vært avholdt 9 styremøter, og blitt behandlet 82 saker.

Økonomi
Foreningen har for tiden god økonomi. Dette skyldes inntektene ved flagging og ikke minst en meget god inntekt i forbindelse med parkering under Stavernsfestivalen. Orientering om at Stavernsfestivalen blir flyttet fra og med 2015 vil redusere inntektene for foreningen. Feiringen av 200-års jubileet kostet en del, men foreningen har mottatt tilskuddsmidler i forbindelse med feiringen.

Kikut
Året 2014 har vært det året der en håpet på tilskuddsmidler for å få iverksatt planene om restaurering av Kikut med signalmast. Det ble søkt til Norsk Kulturminnefond og til Larvik Kommune om midler siden det er Kommunen som eier bygget. Sistnevnte har enda ikke svart på henvendelsen mens Kulturminnefondet har svart negativt. Det ble også søkt Sparebankstiftelsen uten at det ble positivt resultat. Oppstart av restaurering har derfor blitt utsatt. Til prosjektet har vi imidlertid fått kr 50 000,- fra Vestfold Fylkeskommune som må brukes innen 2015 ellers faller tilskuddet bort. Det vil derfor bli vurdert hvilke tiltak som kan gjennomføres innenfor dette tilskuddet. Vi venter også på en avgjørelse fra Nasjonale festningsverk når det gjelder tillatelse til oppførelse av signalmast.

Dokumenter og fotoarkiv
I løpet av 2014 har det jevnlig blitt registrert nye bilder i databasen. Dette er til dels nye bilder som er tatt for å dokumentere endringer og begivenheter som skjer på verftet i dag, men også en del gamle bilder som vi har mottatt fra medlemmer i foreningen. Vi har også fått flere bilder ifm befalsskolejubileer. I 2014 har det blitt registrert 75 nye bilder i arkivet. Videre er det produsert bilder knyttet til utstillingene og det er startet et arbeid med å skaffe portretter av alle kommandantene fra marineperioden. Disse vil bli presentert i Galeimuseet.
Vi har også mottatt skriftlig materiale som bøker og dokumenter fra privatpersoner som mener FVV er den rette instans til å ta vare på dette. Vi har også selv anskaffet litteratur som gir viktig informasjon om verftets historie. Arkivet er en viktig kilde for en rekke artikler i Værftsmagazinet. Som tidligere har det kommet en del henvendelser til foreningen med spørsmål knyttet til verftets historie. Alle disse har blitt besvart. Noen har vi hjulpet med opplysninger, mens vi i andre tilfeller ikke har kunnet bidra. Dette skyldes at vi som forening ikke sitter på komplette arkiver.
For øvrig har arkivet holdt åpent hver mandag mellom kl 10-14 og flere av våre medlemmer har tatt turen innom for en kopp kaffe og en prat.

Museumsbesøk og guiding
Guidetjenesten blitt ledet av styret i Fredriksvern Verfts venner og Kåre Christoffersen har fått oppdraget på vegne av styret å koordinere omvisningene.
FVV har hatt 40 guideoppdrag i 2014 og det er en klar fremgang på hele 60% i forhold til 2013. Gruppene har vært fra 5 pers – 225 pers.
I tillegg har Stavern og Larvik Event hatt flere turer inne på Verftet, som også har gitt inntekter for oss.
Museene har vært åpne i påsken, sommermånedene og under Høstutstillingen. Besøket er godt, vi har valgt å holde åpent fra 1200 til 1400.
Det har i 2014 vært noen skoleklasser på omvisninger, noe som vi med glede ønsker velkommen. Vi har ikke nøyaktig antall på elever som har vært innom museene. Det ser ut til at det totale antall besøkende med guidet omvisninger er tett opp mot 2000 besøkende i 2014. En stor og gledelig utvikling.
Til museene og guidingen trengs flere folk. Styret vil derfor arrangere et kort guidekurs for oppdatering av kunnskaper i forkant av 2015-sesongen.

I forbindelse med samarbeidet med Kammermusikkfestivalen har vi hatt 2 konserter med historisk vandring i forkant av konsertene. Den ene var i forbindelse med 1814 Grunnlovsjubileet og konsert i Fredriksvern kirke. Her deltok vår leder Jan Olav Eriksen som selveste Kommandørkapt. Herbst. Skuespiller Morten Røhrt var innleiet som Jens Schow Fabricius.

Den andre konserten ble avholdt i Kommandantboligen, også denne konserten var det historiskvandring på Verftet i forkant av Fabricius, ( Jan Olav Eriksen)
Kunstnerisk ansvarlig for konsertene var Arve Tellefsen. Totalt var det ca. 450 besøkene på konsertene.

Utstillingen "Stjernebilder" med motiver fra gamle Fredriksvern og Stavern i Krutthuset 27. juni til  21. juli hadde ca 600 besøkende. Det var 3 omvisninger daglig. Kåre Christoffersen ved Kammermusikkfestivalen bidro til at åpningen ble markert med minikonsert med Arve Tellefsen.

Vertskapsfunksjonen ved Yngve Rakke og Staverns guiden Nils Melau har i tillegg hatt flere grupper til omvisning. Dette får dessverre ikke FVV noe godtgjørelse for. Noe som vi burde fått, da det kun er FVV som i følge avtalen med Forsvarsbygg skal guide på området og i museene.

Kari Krogsbøl Kristoffersen og Dyveke Bast arrangerte 3 kvelder i kommandantboligen med historisk orientering ved tidligere kommandanter, Arne Hill Jensen og Per Inge Olsen. Det var musikkinnslag der Morten Bjørgan akkompagnerte nasjonalromantiske sanger og operaarier. Vi sto selv for servering av musserende vin, da arrangørene nå har skjenkebevilgning. Det var dessverre få besøkende, så vi vurderer opplegg, tidspunkt og publisering.

Flagging
Dugnadsgjengen som heiser og firer Verftsflagget består av 50 medlemmer. To nye flaggere er kommet til i 2014. Antall flaggere burde helst vært noe flere, slik at det har blitt en flagging annen hver måned. I følge verftsforvalteren skal det i 2015 skiftes topp på flaggstangen. Ny topp vil ha et større hull hvor flagglinen løper, noe som forhåpentligvis vil gjøre det lettere å få ned flagget ved uhell med flaggsnoren, eller når snoren ryker.
SMS-varsling sendes ut til flaggeren kl. 1900 kvelden før flagging skal finne sted. Denne ordningen fungerer godt og har medført færre dager hvor flagget ikke heises til rett tidspunkt.
Flagget på verftsvollen forteller at det er aktivitet på Verftet, samtidig som det er en særdeles viktig inntektskilde for foreningen. Flagget har vaiet over vollene i mer enn 260 år. Det er stadig positive tilbakemeldinger om hvor viktig mange synes det er å kunne se flagget hver dag. Likeledes uttrykker mange flaggere at det er høytid over å kunne heise splittflagget. Har du lyst til å være med å dele dette med oss, ta kontakt med flaggansvarlig Jonny Engmark, og bli med på listen over glade flaggere.

Værfts-Magazinet

I 2014 har FVVs' tidsskrift Værfts-Magazinet hatt 4 utgivelser.  Magazinet blir sendt til alle våre medlemmer, samt til enkeltpersoner og organisasjoner som vi mener kan ha nytte av å få vite hva FVV driver med.  I alt er opplaget på rundt 450 eksemplarer hver gang.  Hovedsakene som har vært behandlet i 2014 har vært i tilknytning til den rollen som Fredriksvern verft hadde i 1814 i tilknytning til Grunnloven, samt markeringen av Sjøforsvarets 200 års jubileum.
Tilbakemeldingene på Værfts-Magazinet har vært positive, blant andre så har Østlandsposten gitt oss "Dagens rose" for noen av utgivelsene.  
Vi vil få takke alle som har bidratt med stoff til utgivelsene i 2014, og vi oppfordrer våre medlemmer til å sende oss stoff som de mener kan være av interesse å få publisert i Værfts-Magazinet.

Medlemsmassen
Det er pr. 31.12.2014 registrert 322 betalende medlemmer,Det er viktig at medlemmene gir beskjed om endring av adresse. Endring kan meldes pr. e-post til
. Vi ønsker også flere e-post adresser. Vi oppfordrer medlemmer som har e-post adresse om å meddele denne til foreningen.

Foreningens nettside
Nettsiden,
www.fvv.stavern.no har vært i drift siden april 2013 med følgende innhold;
Flagglister publisert siden april. (historiske flagglister blir slettet). Liste over museumsvakter, referat fra styremøter, protokoll fra årsberetninger og årsmeldinger.
På siden «Hva skjer» publiseres aktuelle saker som foreningen er involvert i, samt andre ting av interesse for medlemmene. Det ønskes flere innspill/saker til denne siden, slik at det ikke går for lang tid mellom hver gang det presenteres nytt stoff.
Statistikk for siden viser at det i løpet av 2014 var 915 besøkende.

Årets tur
Årets tur med utgangspunkt i flaggere og guider besøkte 25. april Eidsvoll. Dette var et naturlig reisemål i jubileumsåret, og hele 42 av våre medlemmer deltok på turen. På Eidsvoll var det bestilt omvisning i den nyrestaurerte bygningen. Etter en matbit på Gamle Nebbenes kro ble vi mottatt av kunnskapsrike guider, og tatt med på en 45 minutters tur gjennom bygningen. For mange av deltakerne var dette første gang de var på det historiske stedet.

2014/2015
Vi har tilbakelagt et begivenhetsrikt år. Fredriksvern Verfts Venner stod sentralt i feiringen av grunnlovs-jubileet.  Det hele startet 12. april med feiring av Sjøforsvarets 200 års jubileum.  17. mai presenterte vi de fire Eidsvoll-mennene fra Søe-defensjonen ved borgertoget både i Stavern og i Larvik. Senere på sommeren gikk det slag i slag med bl a stort besøk fra «Marinen» 21. juni. Det hele ble toppet med en fantastisk konsert av Marinemusikken denne fine sommerdagen.  Søndag  29. juni talte «Kommandør Jens Schou Fabricius»  i Fredriksvern kirke. Dagen etter inviterte vil alle til kirkekaffe i Kommandantboligen.  26. oktober avsluttet vi det hele med et foredrag av Karsten Alnæs i Kommandantboligen. Samme dag forlot prins Cristian Frederik Fredriksvern og Norge.  Prinsen ble rodd ut til det ventende danske orlogsfartøy «Bornholm» ved hjelp av sjefssjaluppen til briggen Fredriksvern.  I sannhet et år vi i Venneforeningen kan være stolte av i alle fall etter all den omtale vi fikk av publikum og den lokale presse.
Luftvernregimentets 80-års jubileum ble også en begivenhet som vi som var til stede vil minnes som en verdig seanse.
Så var det det nye året. Det blir mer på det jevne, men vi satser igjen på kvalitet på det vi leverer. Det gjelder først og fremst Værfts-Magazinet, men også omvisning i våre museer og guiding  på verftet.
Vi planlegger også en konferanse i juni som vi kaller Fredriksvern- konferansen hvor vi inviterer aktører som har med våre festninger å gjøre.
8 mai er det 70 år siden Norge igjen ble et fritt land. Dette vil vi markere på best mulig.
Som tidligere år, vil formidling av historien om Fredriksvern verft være vår viktigste oppgave.
Styret takker igjen alle våre medlemmer som gir av sin tid og står på for dette utmerkede formål. Uten frivilligheten og dugnadsånden ville mye av vår aktivitet vanskelig kunne gjennomføres.

Stavern, den 09.03.2015
Styret


**************************************************************************


Årsmelding 2013


Styremedlemmer                                         Funksjonstid
Leder      Jan Olav Eriksen                            2012 – 2014
Nestleder    Erling Halvorsen                       2012 – 2014
Sekretær    Kari Krogsbøl Kristoffersen     2013 – 2015
Kasserer    Inger Johanne Dahl                    2012 – 2014
Styremedlem    Olav Bjørnflaten                 2012 – 2014
Styremedlem     Kåre Christoffersen          2013 – 2015
Styremedlem    Dyveke von Hanno Bast    2013 – 2015
  


Varamedlem    Karsten Haaberg                 2012 – 2014
Varamedlem     Olav Erik Withbro              2012 – 2014
Varamedlem    Jonny Engmark                   2013 – 2015
Varamedlem     Jahn H. Schipsted              2013 – 2015

Revisjon
Revisor     Tore Fjeldsgård                           2013 - 2015
Varamedlem     Jan Strøm Blakstad          2013 – 2015

Valgkomite
Medlem    Peter Nissen                              2012 - 2014
Medlem     Per Magne Andersen              2012 – 2014
Medlem     Jarle Skogheim                         2012 – 2014

Styrets arbeid
På konstituerende styremøte den 9.april 2013 ble det valgt nestleder, kasserer og sekretær, slik det fremgår av ovenstående.
Vi har opprettholdt tradisjonen med at varamedlemmene innkalles og deltar på styremøtene. Selv om dette blir et relativt stort forum, fungerer det bra, og gir større bredde i diskusjonene.

På det konstituerende styremøtet den 9. april ble styrets oppgaver fordelt slik:
Kontaktmann for guidetjenesten: Kåre Christoffersen
Ansvar for bemanning av museene: Dyveke von Hanno Bast
Parkering under Stavernsfestivalen: Olav Bjørnflaten og Erling Halvorsen
Webansvarlig: Karsten Haaberg.
Ansvar for flagglister og flagging: Jonny Engmark:

Det har i 2013 vært avholdt 9 styremøter, og blitt behandlet 86 saker.

Økonomi
Foreningen har for tiden god økonomi. Dette skyldes inntektene ved flagging og ikke minst en meget god inntekt i forbindelse med parkering under Stavernsfestivalen. I løpet av året er modellen av Soldathjemmet blitt åpnet.
Foreningen har ikke mottatt sponsormidler i 2013.


Krigstidsmodellen
Krigstidsmodellen ble som dere vet høytidelig åpnet 22. juni 2012. Fredag 14. juni 2013 ble en modell av Soldathjemmet åpnet. Vår utmerkede modellbygger Arne Naper har igjen bidratt til at publikum kan se en helt identisk modell av denne bygningen. Soldathjemmet ble åpnet av stedfortreder der Reichkommiser 17. mai 1942, og tilhører derfor en del av de bygninger som ble satt opp under krigen.  Arne Naper har også pr skrivende stund under oppføring en modell av Krutthuset. Denne vil bli plassert i rommet for Krigstidsmodellen. Dermed vil alle bygninger fra krigens dager bli representert i dette rom.

Kikut
Venneforeningen har sammen med Venner av gamle Stavern og StavernRotary dannet en prosjektgruppe for mulig å renovere og sette Kikut tilbake slik den så ut på slutten av det 16. århundre. Vi har allerede vært i kontakt med kommunen. Ordfører og hans stab syntes prosjektet er spennende, og de var svært positive til det videre arbeid. Vi er optimister og arbeider videre med prosjektet. Vår prosjektdeltaker er Erling Halvorsen.

Dokumenter og fotoarkiv  
I løpet av 2013 har det jevnlig blitt registrert nye bilder i databasen. Dette er til dels nye bilder som er tatt for å dokumentere endringer og begivenheter som skjer på verftet i dag, men også en del gamle bilder som vi har mottatt fra medlemmer i foreningen. For å synliggjøre noe av billedarkivet for publikum er det kopiert over 100 bilder som er presentert i Luftforsvarsutstillingen. Fra Venner av Gamle Stavern mottok vi i fjor høst en del dokumenter knyttet til lotteforeningens virksomhet på Fredriksvern verft. Disse er tatt vel vare på og registrert i vårt arkiv.
Vi har også mottatt skriftlig materiale som bøker og dokumenter fra privatpersoner som mener FVV er den rette instans til å ta vare på dette. Som tidligere har det kommet en del henvendelser til foreningen med spørsmål knyttet til verftets historie. Alle disse har blitt besvart. Noen har vi hjulpet med opplysninger, mens vi i andre tilfeller ikke har kunnet bidra. Dette skyldes at vi som forening ikke sitter på komplette arkiver.
For øvrig har arkivet holdt åpent hver mandag mellom kl 10-14 og flere av våre medlemmer har tatt turen innom for en kopp kaffe og en prat.

Museumsbesøk og guiding
Kåre Christoffersen har på vegne av styret fått oppdraget med å koordinere omvisningene.
Guidene våre har stilt opp både sommer, påske og høstutstilling. Mange interesserte og kunnskapsrike besøkende.

Vi har hatt 25 guideoppdrag og det er en klar fremgang i forhold til 10 oppdrag i 2012. Gruppene har vært fra 4 – 65 personer. I tillegg har Stavern og Larvik Event hatt flere turer inne på uteområdet.  Vi har hatt oppdrag for Norskskolen med interesserte utenlandske deltagere. Vi har ikke hatt besøk av Larvik-skolene, hverken barneskole, ungdomsskole, videregående eller høyskoler.
Vertskapsfunksjonen ved Yngve Rakke Og Staverns Guiden ved Nils Melau har også hatt flere grupper til omvisning. Dette får dessverre ikke FVV noe godtgjørelse for. Noe som vi burde fått, da det kun er FVV som i følge avtalen skal koordinere guidede turer på området og i museene.
Det har vært 4 omvisninger i Kommandantboligen. Disse inkluderte også en konsert med tidsriktig musikk ved Morten Bjørgan og Cecilie Schilling. Det var også lett servering. Arrangementet var godt annonsert, blant annet på ØP`s arrangementssider. Det ble fullt hus hver gang, til sammen ca. 100 besøkende.  Det er slik vi vil ha det når vi først inviterer inn i denne historiske bygningen.
Flagging
Dugnadsgjengen som heiser og firer verftsflagget består av 48 medlemmer. Noen har avsluttet flaggingen og noen er falt fra. En ny flagger er kommet til. Antall flaggere burde helst vært noe flere slik at det har blitt en flagging annen hver måned.
Flagget på verftsvollen forteller at det er aktivitet på verftet, samtidig som det er en særdeles viktig inntektskilde for foreningen. Flagget har vaiet over vollene i mer enn 260 år. Det er stadig positive tilbakemeldinger om hvor viktig mange synes det er å kunne se flagget hver dag. Likeledes uttrykker mange flaggere at det er høytid over å kunne heise splittflagget. Har du lyst til å være med å dele dette med oss, ta kontakt med flaggansvarlig Jonny Engmark, og bli med på listen over glade flaggere.

Værfts-Magazinet
Tidsskriftet, Værfts-Magazinet, har hatt 4 utgivelser i 2013 og med et opplag på 425 pr utgivelse. Etter at vi la om til fargetrykk f.o.m. nr. 03/2013 ble kvaliteten på tidsskriftet vesentlig høynet, og vi har fått mange positive tilbakemeldinger på dette. Hyggelig er det også å registrere at Østlandsposten ved flere anledninger har referert til vårt Magazin.
Årets utgaver har hatt faste innslag bl.a presentasjoner av personene som er tegnet i Kommander presentasjon av historiske bygninger på Verftet, omtale av små og store begivenheter knyttet til Fredriksvern verft i 2013 og innlegg fra våre lesere. Klipp fra arkivet har også vært et fast innslag.
Redaksjonskomiteen vil takke alle bidragsytere og oppfordrer alle medlemmer til å sende inn stoff og/eller bilder som de mener kan brukes i Værfts-Magazinet.

Medlemsmassen
Det er per 31.12.2013 315 antall betalende medlemmer.

Det er viktig at medlemmene gir beskjed om endring av adresse. Endring kan meldes pr. e-post til
fvvstavern@hotmail.com. Vi ønsker også flere e-post adresser. Vi oppfordrer medlemmer som har e-post adresse om å meddele denne til foreningen.

Foreningens nettside
Nettsiden,
www.fvv.stavern.no  har vært i drift siden april 2013 med følgende innhold;
Flagglister publisert siden april. (historiske flagglister blir slettet). Liste over museumsvakter for 2013, referat fra styremøter (april til desember), protokoll fra årsberetningen 2012 og årsmeldingen for 2012.
På siden «Hva skjer» publiseres aktuelle saker som foreningen er involvert i, samt andre ting av interesse for medlemmene. Det ønskes mer innspill/saker til denne siden, slik at det ikke går for lang tid mellom hver gang det presenteres nytt stoff.
Statistikk for siden viser at det i løpet av 2013 var 1925 besøkende.

Årets tur

Tradisjonen tro arrangerte Fredriksvern Verfts Venner også i år en tur for de som bistår foreningen med å få flagget opp og ned på verftet hver dag gjennom hele året, samt for våre guider, alle invitert med «sin bedre halvdel». I tillegg var det invitert med deltakere fra Forsvarets Seniorforbund avdeling Stavern. Grytidlig torsdag morgen den 26. september troppet deltakerne opp på torvet i Stavern for busstransport til Larvik og Color Line for videre transport til Danmark. Denne gangen var det Skagen som var målet for turen og nærmere bestemt Vippefyret. Hvorfor vippefyret? Jo fordi det ved siden av KIKKUT på Stavernsøya stod en gang en lignende innretning som fungerte som varslingsanlegg for Kommandanten på Verftet. Da prosjekt KIKKUT har som målsetning å gjenoppbygge dette varslingsanlegg var det interessant å ta vippefyret i nærmere øyesyn. Etter besøket på Vippefyret gikk turen ut på Grenen, Danmarks nordligste punkt, der det også var ett lite museum som viste fram et tysk feltsykehus fra 2. verdenskrig. Kvelden ble benyttet til hyggesamvær før neste dags reise tilbake til Larvik/Stavern via Hirtshals. Ellers vises det til fyldig reportasje i Verftsmagazinet nr. 4 2013.

2014
Vi har igjen hatt et spennende år, og 2014 bør ikke bli noe mindre spennende i så hensende. Det er selvfølgelig Grunnlovsfeiringen og Sjøforsvarets 200 års jubileum som vil bli feiret og markert. Fire representanter fra Sødefensionen til Eidsvoll ledet av sjefen på Fredriksvern Verft Jens Schou Fabricius - dette forplikter. I tillegg vil vi også markere Luftvernregimentets 80 års jubileum på høsten. Regimentet ble som kjent opprettet nettopp her i 1934, og ble forløperen til senere Luftvernvirksomhet i Stavern.
Som tidligere år, vil formidling av historie og kunnskap om vår kulturarv være vår viktigste oppgave også i året 2014.

I 2014 er det 200 års jubileum for grunnloven. Fredriksvern Verft er meget sentral i jubileet og det vil sikkert bringe mange gamle og nye gjester som ønsker å høre den delen av historien ved å besøke Norges første marineverft. Skolene, våre egne ungdommer, kan komme sterkere inn som publikum. Vi bør oppgradere våre guider på jubileumsårets aktuelle historie så snart som mulig for å nå både egne innbyggere og tilreisende.
Styret takker de av våre medlemmer som gir av sin tid og står på for dette utmerkede formål. Uten frivilligheten og dugnadsånden ville mye av vår aktivitet vanskelig kunne gjennomføres.

Stavern, den 25.2.2014

Styret

************************************************************************************************


Årsmelding 2012

Styremedlemmer        Funksjonstid

Leder      Jan Olav Eriksen    2012 – 2014
Nestleder    Erling Halvorsen    2012 – 2014
Sekretær    Kari Krogsbøl Kristoffersen   2011 – 2013
Kasserer    Inger Johanne Dahl    2012 – 2014
Styremedlem    Olav Bjørnflaten    2012 – 2014
Styremedlem     Svein Krogstad      2011 – 2013
Styremedlem    Oddny Sande      2012 – 2014
  


Varamedlem    Karsten Haaberg    2012 – 2014
Varamedlem     Olav Erik Withbro    2012 – 2014
Varamedlem    Jonny Engmark     2011 – 2013
Varamedlem     Jahn H. Schipsted    2011 – 2013

Revisjon

Revisor     Øyvind Fosshaug    2011 – 2012
Varamedlem     Edmund Fagernes    2011 – 2012

Valgkomite

Medlem     Per Inge Steien     2011 – 2013
Medlem     Per Magne Andersen     2012 – 2014
Medlem     Jarle Skogheim     2012 – 2014


Styrets arbeid

På konstituerende styremøte den 19.mars 2012 ble det valgt nestleder, kasserer og sekretær.
Odny Sande har opplyst styret om at hun ble gjenvalgt på årsmøtet 2012 som styremedlem uten å være forespurt, og at hun ikke aksepterer valget. Hun har ikke møtt på styremøter i 2012.
Vi har opprettholdt tradisjonen med at varamedlemmene innkalles og deltar på styremøtene. Selv om dette blir et relativt stort forum, fungerer det bra, og gir større bredde i diskusjonene.

Det har i 2012 vært avholdt 8 styremøter, og blitt behandlet 93 saker. Mye av arbeidet har vært konsentrert rundt to store prosjekter, krigstidsmodellen og Kommandersersjantrommet, med henblikk på å få disse ferdigstilt og klar for åpning i juni 2012.


Økonomi

Foreningen har i 2012 brukt mere penger enn tidligere år. Dette skyldes bl.a. at det er investert i nytt opplag av boken "Fredriksvern verft 1750 – 2000". Det er blitt brukt betydelige midler for å ferdigstille Kommandersersjantrommet og Krigstidsmodellen. Begge ble høytidlig åpnet 22. juni. Nytt prosjekt er modellen av Soldathjemmet som vil bli ferdigstilt i løpet av dette året. På grunn av det dårlige sommerværet ble det foretatt mindre guiding enn tidligere. Den årlige "kulturelle skolesekken og den kulturelle spaserstokken" i regi av Larvik kommune ble avlyst. Julemarkedet i Kadettbrakka ble også avlyst. Avtalen om flagging ble reforhandlet. FVV skal fremdeles ivareta flaggingen ved Fredriksvern verft til samme godtgjørelse som tidligere. Foreningen har mottatt kr 125 000,- i sponsormidler fra Sparebank 1, Luftforsvarets gave- og hjelpefond, Forsvarsdepartementet og LBAS/BS Sersjantlinjen 61/62. Parkeringen på Stavernsfestivalen innbrakte over kr 60.500,-.
Utgiftene til utgivelse av Værfts-Magazinet blir stadig høyere. Forhøyelse av medlemskontingenten fra 2013 vil bidra til å dekke opp en del av utgiftene.


Kommandersersjantrommet

Kommandersersjantrommet eller kongerommet har til nå vært lite tilgjengelig. Rommet med portrett av Kong Olav og 16 andre kadetter hører med til vår kulturarv. Tegningene (2) er nå blitt restaurert, og rommet ble åpnet for publikum 22. juni 2012.
Jahn H. Schipsted er på det nærmeste ferdig med opplysninger om de personene som er avbildet i Kommandersersjantrommet. Disse vil bli presentert separat for hvert portrett, og samlet i katalog.
Kunstneren Jan Olav Forberg gjennomfrisket og restaurerte tegningene (2).
Rommet er utstyrt med glass på veggene, samt en ny belysning for å bevare tegningene. Rommet er også utstyrt med skrivebord og stoler fra 1920-årene.
Det som foreningen mangler er en kadettuniform fra 1920-årene og en utstillingsdukke.


Krigstidsmodellen

Modellen viser hvordan verftet så ut i 1945 da Forsvaret rykket inn. Den er plassert i tilknytning til Luftforsvarsutstillingen og ble høytidlig åpnet 22. juli 2012, i nærvær av Fylkesordfører,  Larviks ordfører og sjef for Krigsskolen Arne Opperud.  I tillegg til en rekke prominente gjester. Hjørdis Dale Hansen foretok den høytidelige åpningen.
Det er Arne Naper som har laget modellen, et arbeid som tok nesten 3 år. Modellen har fått mye ros fra publikum, og er et meget bra tilskudd til våre museer/utstillinger. FVV skylder modellbyggeren stor takk for hans enorme innsats.
Med hjelp av modellen vil den oppvoksende slekt kunne se hvordan verftet så ut den gang med bygninger, piggtrådgjerder, fangeleir, bunkers og vakttårn. Dette er meget viktig siden ingenting av dette eksisterer i dag. Modellen er viktig, både som samtidshistorie, og som en del av Fredriksverns historie.
Med denne flotte modellen skal en nå kunne følge historien fra 1750 og frem til i dag.
En ny modell er under bygging. Denne viser Soldathjemmet, en viktig bygning fra denne epoken. Også denne modellen vil bli plassert i Kadettbrakka som en del av Luftforsvarsutstillingen. Vi håper å kunne presentere den på årets sommerutstilling.
 

Dokumenter og fotoarkiv

I løpet av 2012 har det jevnlig blitt registrert nye bilder i databasen. Dette er til dels nye bilder som er tatt for å dokumentere endringer og begivenheter som skjer på verftet i dag, men også en del gamle bilder som vi har mottatt fra medlemmer i foreningen. Til sammen er det nå registrert 3100 bilder.
Vi har også mottatt skriftlig materiale som bøker og dokumenter fra privatpersoner som mener FVV er den rette instans til å ta vare på dette. Som tidligere har det kommet en del henvendelser til foreningen med spørsmål knyttet til verftets historie. Alle disse har blitt besvart. Noen har vi hjulpet med opplysninger, mens vi i andre tilfeller ikke har kunnet bidra. Dette skyldes at vi som forening ikke sitter på komplette arkiver. Vi har hatt en del henvendelser om å få kopier av bilder som vi har i arkivet. Dette har vi selvfølgelig bidratt med. Gjennom serien "Klipp fra arkivet" i Værfts-Magazinet har vi fått god hjelp av våre medlemmer til å identifisere personer og hendelser på bilder der vi har manglet opplysninger.
Dokument- og fotoarkivet har det siste året fått en del nytt datautstyr som PC, skanner og printer til erstatning for til dels gammelt og slitt materiell.
For øvrig har foreningens kontor holdt åpent hver mandag mellom kl 10-14 og flere av våre medlemmer har tatt turen innom for en kopp kaffe og en prat.


Museumsbesøk og guiding

Sesongen startet som tidligere år med påskeutstillingen på Fredriksvern verft med en strøm av besøkende innenfor vollene.  Vi hadde åpent palmesøndag, skjærtorsdag og frem til og med 1. påskedag Spesielt var det folksomt på skjærtorsdag.
Brukbart museumsbesøk var det også i sommerhalvåret som var de samme dagene som tidligere år; fra kl 13 – 16, onsdager, lørdager og søndager. Vaktlistene ble fylt uten problemer, og vi oppfordret alle til å ta i et tak, så det ikke bare ble de samme som stiller opp gang på gang. Vi har hatt i overkant av 2000 besøkende til våre museer/utstillinger i året som har gått.
I år har vertskaps-funksjonen ved verftet vært koordinator for guidetjenesten. Da det er vanskelig å få noen av våre medlemmer til å ta denne oppgaven, vil vi fortsette med dette også i 2013. Vi har hatt ca 10 oppdrag. Dette er nesten en halvering fra fjoråret. Gruppene har vært fra 10 til 40 personer. Men tar vi med de besøk som har vært koordinert av  "Stavern Event" , så må vi si oss godt fornøyd med også denne del av vår oppgave, nemlig formidle historien om Fredriksvern verft til publikum.
Det har vært to omvisninger i Kommandantboligen. Spesielt andre gang, etter en hyggelig omtale i ØP, ble det fullt hus. Det er slik vi vil ha det når vi første inviterer inn i denne historiske bygningen.
I og med at antall guideoppdrag ble noe redusert ser vi ikke behovet for et nytt guidekurs, da vi først og fremst må benytte de guider vi allerede har utdannet til våre forskjellige oppdrag.


Flagging

Dugnadsgjengen som heiser og firer verftsflagget består av 53 medlemmer. Noen har avsluttet flaggingen og noen er falt fra. To nye er kommet til. Antall flaggere burde helst vært noe flere slik at det har blitt en flagging annen hver måned.
Flagget på verftsvollen forteller at det er aktivitet på verftet, samtidig som det er en særlig viktig inntektskilde for foreningen. Flagget har vaiet over vollene i mer enn 260 år. Det er stadig positive tilbakemeldinger om hvor viktig mange synes det er å kunne se flagget hver dag. Likeledes uttrykker mange flaggere at det er høytid over å kunne heise splittflagget. Har du lyst til å være med å dele dette med oss, ta kontakt med flaggansvarlig Jonny Engmark, og bli med på listen over glade flaggere.

Værfts-Magazinet

Værfts-Magazinet er vårt talerør utad, og en viktig identitets skaper. Det har vært etterstrebet å holde en høy standard både når det gjelder layout og stoff. De tilbakemeldinger vi får har vært positive. Værfts-Magazinet har i 2012 utkommet 4 ganger. Magazinet har fokusert på å formidle Verftets historie fra tidligere tider, historien i dag, og hva vi kan forvente oss av aktiviteter i framtiden.

I årets utgivelser har vi fokusert på historisk relevant stoff, Kommandersersjantrommet, historiske bygninger på Verftet, hvilke aktiviteter som er her i dag, samt klipp fra Fredriksvern verfts historiske arkiv. Innholdet har i hovedsak vært produsert av bladets faste medarbeidere.

Magazinet er imidlertid åpent for innlegg. Medlemmer som måtte ha stoff, eller har meninger knyttet til innhold, og/eller Verftets historie i nåtid og fortid er mer enn velkomne til å komme med innlegg.


Medlemsmassen

Det er per 31.12.2012  311 antall betalende medlemmer.

Det er viktig at medlemmene gir beskjed om endring av adresse. Endring kan meldes pr. e-post til
post@fvv.stavern.no. Vi ønsker også flere e-post adresser. Vi oppfordrer medlemmer som har e-post adresse om å meddele denne til foreningen.

Foreningens nettside

Adressen er
www.fvv.stavern.no

Her vil det etter hvert komme oppdaterte nyheter.
Det er fattet vedtak om at referater fra styrets møter fortløpende vil bli lagt ut. Det arbeides med å få dette i orden. Flagglistene vil også bli å finne på denne nettsiden.


Årets tur

Torsdag 20. sep var det tid for årets guidetur, beregnet for våre guider, museumsvakter og flaggere. Oppslutningen i år var dessverre noe beskjeden, men de som deltok fikk en minnerik dag på Karljohansvern. Per Inge Olsen holdt et foredrag om prosessen med nedleggingen av Fredriksvern og opprettelsen av Karljohansvern, før vi møtte vår guide Jakob Prytz. Han tok oss med på en vandring rundt på det nedlagte hovedverftet samtidig som han fortalte om både de bygninger vi passerte og livet til de som arbeidet og tjenestegjorde her helt opp til våre dager. En historie som hadde både oppturer og nedturer. At de her også produserte over 100 fly før nedleggelsen er vel ikke så godt kjent i vår nåtid. 100 årsmarkeringen for militær flyvning ble selvsagt også foredratt. I 1868 sto Europas største Orlogsfartøy Kong Sverre ferdig. Det hadde 700 manns besetning, var kun kort tid i tjeneste før det ble hotellskip ved veftet. I dag kan en se hoved-ankeret plassert der skipet lå til kai. Det ble en flott historietime og medlemmene oppfordres til å besøke Verftet da guiding foregår hele sommeren til bestemte tider.


2013

Vi har hatt et spennende år, og 2013 bør ikke bli noe mindre spennende i så hensende. Oppgradering av våre museer vil fortsette, likeledes foto- og registreringsarbeidet.  Ellers blir programmet som tidligere år.  Vi håper å kunne vise frem en modell av soldathjemmet som et verdifullt supplement til Krigstidsmodellen. Arne Naper er som kjent i full gang med arbeidet, og vi gleder oss alle til å vise modellen frem til publikum. Formidling av historie og kunnskap om vår kulturarv er vår viktigste oppgave ved Fredriksvern verft.

Styret takker de av våre medlemmer som gir av sin tid, og står på for dette utmerkede formål. Uten frivilligheten og dugnadsånden, ville mye av vår aktivitet vanskelig kunne gjennomføres.    



Stavern i februar 2013

Styret

 
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen